Waarom maatwerk

Waarom maatwerk

Maatwerk voor verantwoord zitten

Gemiddeld kijken we in Nederland 3 uur en 11 minuten per dag televisie. Helaas doen we dat niet altijd in de beste zitmeubelen voor ons lichaam. Er wordt in Nederland veel geïnvesteerd in een ergonomisch verantwoorde werkplek, maar al die uren gezond zitten op kantoor doen we thuis weer teniet zodra we in de bank gaan ‘’hangen’’. Dat komt onze rug niet ten goede!

Waarom is gezond zitten zo belangrijk?

Bij zitten neemt het lichaam een onnatuurlijke houding aan. Onze wervelkolom die een S-vorm heeft, wordt in een zogenaamde C-vorm gedwongen met veel belasting op de ruggenwervel als gevolg. Het is dan ook niet gek dat ca. 80% van de volwassenen in Nederland weleens last heeft van rugklachten en 20% zelfs regelmatig. Rugklachten is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot één van de meest kostbare ziekten van ons land. En iedereen die ermee kampt weet wat de impact hiervan kan zijn op het dagelijks leven.

Wervelkolom in S-vorm

Wervelkolom in S-vorm

Wat heeft zitten voor een effect op ons lichaam?

Om als mensen rechtop te kunnen lopen, heeft er in de loop van de evolutie heel wat moeten gebeuren. Ons lichaam moest een dubbele curve in de ruggenwervel ontwikkelen, iets wat je alleen maar bij mensen ziet. Alleen op deze manier was het mogelijk om jager en verzamelaar, wandelaar en hardloper met veel uithoudingsvermogen te worden. Inmiddels is de Homo Erectus, de staande mens, een bijna verouderd beeld. De gemiddelde mens zie je nu vaker zittend dan staand in zijn leven, waardoor wetenschappers spreken van de eeuw van de Homo Sedens. Onderzoek wijst uit dat iemand van 72 jaar maar liefst de helft van zijn leven heeft gezeten. De evolutie van de mens gaat niet zo snel als de verandering in onze agenda’s. Dus zullen we een oplossing moeten vinden die onze ruggen in staat stelt al dat zitten goed te doorstaan.

 

Zitmatentekening hoe je wel moet zitten

ZO ZIT U VERANTWOORD:

1.Juiste lendesteun
2.Juiste zithoek
3.Juiste zitdiepte
4.Juiste armleghoogte
5.Juiste zit hoogte

Hoe kun je dan wèl goed zitten?

Om goed te kunnen zitten zijn twee zaken van belang.

Allereerst moet een  zitmeubel helemaal passen bij je lichaamsbouw om langdurig de juiste zitondersteuning te kunnen geven. Eigenlijk niet vreemd, we kopen immers onze schoenen en kleding op maat, maar of we nu klein of groot zijn, dun of dik, we zitten allemaal in dezelfde zitmeubelen. Als een zitmeubel te diep of te ondiep is, de zithoogte te laag of te hoog, de armleuningen te laag, te hoog of niet aanwezig, dan ga je altijd verkeerd zitten zonder de juiste ondersteuning. Goed zitten is namelijk niet door middel van spierkracht alléén vol te houden. Op een barkruk bijvoorbeeld kun je onmogelijk langdurig goed rechtop blijven zitten. In een te diepe bank schuif je naar verloop van tijd altijd onderuit. Een stoel die past bij je lichaam qua zitdiepte, zithoogte, armleggerhoogte, zithoek en lendensteuning geeft wèl langdurig de ondersteuning die ons lichaam nodig heeft.

Het tweede belangrijke aspect om goed te kunnen zitten is houdingvariatie. Onze wervelkolom heeft baat bij beweging. Dus als we willen zitten, moeten we ervoor zorgen dat we goed ondersteund zitten en dat we ook goed kunnen bewegen en van houding kunnen veranderen in het zitmeubel.

De goede stoel voor de huiskamer, imagoprobleem?

Jammer genoeg gaan mensen vaak pas op zoek naar een goede stoel, als er al klachten zijn ontstaan. Hoe komt het toch, dat mensen wèl preventief een goed bed kopen, maar niet preventief zorgen voor het juiste zitmeubel in de woonkamer? Misschien heeft de goede, verstelbare stoel op maat wel een beetje een imagoprobleem. Vroeger was het ook zo dat deze stoelen niet altijd even aantrekkelijk waren vormgegeven. Die tijd is gelukkig voorbij!

 

Deskundig zitadvies en gratis proefzitten

Anno 2021 zijn er stoelen en fauteuils die aan alle eisen voor gezond zitten voldoen in tal van vormgevingen en prijsklassen. U kunt zich daarover laten voorlichten en gratis proefzitten in een speciale aanmeet-stoel bij Medior Comfort in Nuth.