Goed zitten door Maatwerk

Maatwerk voor verantwoord zitten

Maak een afspraak voor persoonlijke advies

Gepersonaliseerd

Maatwerk

Gemiddeld kijken we in Nederland 3 uur en 11 minuten per dag televisie. Helaas doen we dat niet altijd in de beste zitmeubelen voor ons lichaam. Er wordt in Nederland veel geïnvesteerd in een ergonomisch verantwoorde werkplek, maar al die uren gezond zitten op kantoor doen we thuis weer teniet zodra we in de bank gaan ‘’hangen’’. Dat komt onze rug niet ten goede!

2 Goed zitten = maatwerk

De juiste zithoogte

De juiste zithoogte wordt bereikt wanneer de benen in een hoek van 90° op de grond staan. Een platte hand moet tussen de bovenkant van uw knieholte en de zitting kunnen worden geschoven.

Een te hoge zitting kan de beenzenuwen afknellen, wat slapende benen veroorzaakt. Bij een te lage zitting neemt de rug automatisch een ronde vorm aan. Een te lage zitting kan tevens afknelling van de darmen (opgeblazen gevoel, slechte stoelgang) en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken.

De juiste zitdiepte

Zorg ervoor dat het lichaam goed aansluit op de onderkant van de rugleuning van de stoel. Als een platte handverticaal tussen de binnenkant van de knieholte en de zitting kan worden geplaatst, dan is de zitdiepte juist.
De zitdiepte van de meeste bankstellen is te diep. Vanuit het oogpunt van vormgeving worden bankstellen standaard vervaardigd met een zitdiepte van 53/56 cm. Een te diepe zitting veroorzaakt echter altijd onderuitzakken. Dit heeft een bolle rug tot gevolg en maakt het opstaan en gaan verzitten moeilijker.

De juiste armleuninghoogte

Bij de juiste armleuninghoogte zijn de schouders ontspannen recht en leunen de armen in een hoek van 90° op de armleggers.
Armen wegen ±10% van het lichaamsgewicht. Om goed uit te kunnen rusten, moeten ook de armen worden ondersteund. Wanneer de armleggers te laag zijn, gaan mensen automatisch onderuit zakken om de armen op de armleggers te laten steunen. Gevolg: een bolle rug. Ook gaan ze vaak op één van de armleggers hangen, waardoor ze scheef in de stoel zitten. Te hoge armleggers, zorgen er voor dat de schouders  zijn opgetrokken, hierdoor kunnen nek en schouderklachten ontstaan. Indien er maar 1 armlegger (bij bankstellen) aanwezig is, gaat men altijd scheef zitten.

 

De juiste lendenondersteuning

De lendensteun moet op de juiste hoogte en dikte kunnen worden ingesteld om de individuele lendenholling goed te ondersteunen.
Bij het zitten treden er vooral op de lendenwervels zeer grote belastingen op. 70 tot 80% van de rugklachten vindt hier zijn oorsprong. Omdat de romplengte en de kromming van de wervelkolom van persoon tot persoon sterk verschillen, moet zowel de hoogte als de dikte van de lendensteun instelbaar zijn.

De juiste zithoek

De  juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95 en 105°. Dit verschilt per persoon.
Bij een te schuine hoek tussen de rugleuning en de zitting, treden er afschuifkrachten op en gaat men er onderuitzakken. De ondersteuning in de onderrug is dan verdwenen.

Laat u adviseren en kom proef zitten!  

× WhatsApp ons